RF modüller (radyo frekans modülleri) iki cihaz arasında radyo frekansında sinyaller iletmek ya da almak amacıyla kullanılan küçük elektronik araçlardır. Gömülü sistemlerde, diğer sistemlerle kablosuz olarak haberleşmek büyük önem taşımaktadır. Bu kablosuz haberleşme optik olarak ya da radyo frekansları ile taşınabilir. Radyo frekansı birçok uygulamada optik haberleşmeden önce tercih edilir çünkü optik haberleşme için görüş alanı gerekmektedir. Radyo frekansı üzerinden haberleşmek için görüş alanı gerekli değildir. RF haberleşmesi için bir alıcı verici çifti bulunmalıdır.
RF modüller, radyo devresi kurmanın çok karmaşık ve zor olması nedeniyle elektronik projelerde sık kullanılırlar. Bu nedenle tasarımcılar genellikle hazır modülleri kullanarak haberleşme yapabilecek devreler hazırlayarak radyo frekansı üzerinden veri gönderme işini modüle bırakırlar.
RF modüller genellikle garaj kapıları, kablosuz alarm sistemleri, endüstriyel uzaktan kumandalar, akıllı sensör uygulamaları ve kablosuz ev otomasyon sistemleri gibi küçük ve orta büyüklükte uygulamalarda tercih edilirler. Bunlar dışında eski kızılötesi haberleşme sistemleri de genellikle RF uygulamalarla değiştirilmektedir. Haberleşmenin sağlanması için görüş alanını gerekmemesi bu değişimi avantajlı kılmaktadır.
Ticari RF modüller değişik frekanslarda çalışabilirler. RF modüllerin çalıştığı bu bantlara ISM (industrial-scientific-medical / endüstriyel-bilimsel-medikal) adı verilir. Bu frekanslar 433.92MHz, 915MHz ve 2400MHz’dir. Frekansların bu şekilde seçilmesinin sebebi uluslar arası düzenlemelerdir. Kısa mesafeli araçlar aynı zamanda lisanssız olarak 315MHz ve 868MHz frekanslarında da çalışabilirler.
RF modüller ile haberleşme Zigbee, Bluetooth veya Wi-Fi gibi belirlenmiş protokollerle yapılabileceği gibi, kullanıcıya özel protokoller de kullanmak mümkündür.