Fiyatı
Markalar

Diyot

Diyot hakkında

Diyotlar öncelikle tek yönde akım ileten (asimetrik iletken) çift terminalli elektronik elemanlardır. Diyotlar akım geçişine izin verdikleri yönde düşük (ideal olarak sıfır), izin vermedikleri yönde ise yüksek (ideal olarak sonsuz) dirençlere sahiptirler. Günümüzde en sık kullanılan diyot tipi olan yarıiletken diyotlar, kristal bir yarıiletken ve iki elektrik terminaline bağlı bir p-n birleşiminden oluşurlar. Vakum tüpü diyotlarda bir plaka (anot) ve ısıtılmış bir katot olarak iki elektrot bulunur. Yarıiletken diyotlar kullanılan ilk yarıiletken elektronik elemanlardır.

Devamını oku

Kristallerin doğrultucu etkisi 1874 yılında Alman fizikçi Ferdinand Braun tarafından bulunmuştur. Kedi bıyığı da denilen ilk yarıiletken diyotlar 1906 yılında geliştirilmiş ve galena gibi mineral kristalleri ile üretilmişlerdir. Günümüzde çoğu yarıiletken diyot silikondan yapılmaktadır. Silikon yanında selenyum ve germanyum gibi yarıiletkenler de ara sıra kullanılmaktadır.

Diyotların en genel fonksiyonları akımın bir yönde geçişine izin vermek ve ters yönde geçişine izin vermemektir. Bu açıdan bakıldığında diyotları kontrol valflerine benzetmek mümkündür. Bu tek yönlü harekete doğrultma denir ve alternatif akımı doğru akıma çevirmek amacıyla kullanılır. Radyo sinyallerinin alıcılarda module edilmesi amcıyla kullanılan diyotlar da doğrultucu diyotlardır.

Diyotlar sadece açma kapama gibi basit işlemler dışında çok karmaşık işlemler için de kullanılabilirler çünkü lineer olmayan bir voltaj akım eğrileri vardır. Yarıiletken diyotlar sadece ileri yönlerinde belirli bir eşik değerden yüksek voltaj varsa iletimde olurlar. Bu durumda voltaj değişimi çok azdır ve bu değişim sıcaklığa bağlıdır. Bu nedenle sıcaklık sensörleri ya da voltaj referansı olarak da kullanılabilirler.

Yarıiletken diyotların akım voltaj karakteristikleri kullanılan yarıiletkene ve üretim sırasında eklenen katkı maddelere bağlıdır. Bu maddelerin isteğe göre ayarlanması ile amaca yönelik değişik diyot tipleri ortaya çıkarılabilir. Örneğin voltaj regüle etmek amacıyla kullanılan Zener diyotları, devreleri yüksek voltaj çıkışlarına karşı koruyan avalanche diyotları, radyo ve TV alıcılarını ayarlamak amacıyla kullanılan varaktör diyotlar, radyo frekansları üretmek amacıyla kullanılan, tünel diyotlar, Gunn diyotları, IMPATT diyotları ve ışık yaymak amacıyla kullanılan LEDler. Tünel, Gunn ve IMPATT diyotlar negatif dirence sahiptirler ve bu özellikler mikrodalga ve anahtarlama devrelerinde çok kullanışlıdır.

Gizle

Göster:
Sırala:
Ürün Hakkında 1N4007 – Diyot, 1A’e kadar akım doğrultabilen diyottur. Paket içeriğinde ..
$0.40
Ürün Hakkında 1N4148 - Yüksek Hızlı Diyot, maksimum 4ns anahtarlama hızı olan bir yükse..
$0.10
Ürün Hakkında 1N5819 – Diyot 1A akıma dayanıklı  schottky diyottur. Schottky diyot..
$0.20
Ürün Hakkında 24V Zener Diyot, 0.25W gücünde 24V Zener diyottur. Paket içeriği on adet ..
$0.40
Ürün Hakkında 5.6V Zener Diyot, 0.25W gücünde 5.6V Zener diyottur. Paket içeriği on ade..
$0.40
Ürün Hakkında B380C1500 - 1.5A 400V Köprü Diyot, 1.5A akım kapasitesi bulunan ve 400V’a..
$0.13