Breadboard elektronik pototiplemede kullanılan bir araçtır. İsminin breadboard (ekmek tahtası) olmasının sebebi, ilk elektronik prototiplerin gerçekten de ekmek tahtaları üzerinde yapılmasıdır. Daha sonra geliştirilen prototipleme aracına da ilk örneklerin arkasından bu isim verilmiştir. İlk olarak 1970lerde ortaya çıkan lehimsiz breadboard, günümüzde prototipleme anlamında da kullanılmaktadır.
Radyonun ilk günlerinde, amatör elektronikçiler ekmek tahtalarının üzerine çıplak tel veya terminalleri çivileyerek ve üzerlerine lehim yaparak prototipleme yapmışlardır. Genellikle devre elemanları yerleştirilmeden önce devre şemasını gösteren bir çizim tahtanın üzerinde yapıştırılır ve devreler bu şekilde kurulurdu. Breadboard ismi de buradan gelmektedir.
Breadboardlarla kullanımda lehim yapmak gerekmediğinden, bu araçlar yeniden kullanılabilirlerdir. Breadboard kullanımı ile geçici prototipler kurmak ve devre tasarımını test etmek oldukça kolaydır. Bu nedenle breadboardlar, geliştiriciler ve öğrenciler arasında oldukça popülerdirler. Breadboardlar kullanılarak küçük analog veya dijital devrelerden karmaşık CPUlara kadar birçok devre oluşturulabilir.